Set fra Praestedammen (Aakirkeby)

Set fra Praestedammen (Aakirkeby)

Når man ikke kan holde kæft...

Effter et langt liv som journalist synes jeg, at alt hvad jeg oplever af spændende, interessant og til tider trist, skal kendes af andre. Derfor har jeg svært ved at holde kæft og elsker at skrive om, hvad jeg oplever. Eller om hvad jeg mener om det, jeg oplever eller er vidne til - på nært hold eller stor afstand.

Min blog vil derfor komme til at handle om noget, der kan minde om en rodebutik. Eller om det jeg hidtil har delt med venner på Facebook.

Jeg vil nok blive mindre aktiv på Facebook og i stedet dele mine oplevelser med folk her på bloggen.

Her vil også andre kunne komme til orde, og måske vil jeg indføre en ugentlig gæsteskribent. Det vil tiden vise.

Jeg vil ikke udelukke, at der i bloggen kan forekomme reklame, tilsigtet eller utilsigtet. Men det er også noget, som tiden vil vise.

Kvinden på Broen

GæsteskribentOprettet af Søren Wolff lør, februar 24, 2018 08:19:32


Kirsten Juni har gjort sig bemærket ved at være den person, der arbejder ihærdigt på at skaffe midler til udvidelse af den idylliske og næsten
enestående træbro, der forbinder Arnager med ø-havnen. Derfor giver jeg her ordet til Kirsten:

Nitten nye år

I dag den 24. februar er det 19 år siden, at flyttebilen med hele vores jordiske gods kørte ind i indkørslen på Fosforitvej i Arnager. Det var faktisk BATs og vejrets skyld, at valget faldt på Arnager, da vi ville tættere på Rønne. Jeg tog bussen fra Balka til BornholmsTrafikken, når det sneede, og den kørte (dengang) ned om Arnager. Fra bussens vinduer fik jeg øje på Arnager og tænkte, at det lignede et godt sted at bo. Djorn var heldigvis med på tanken, som hurtigt blev omsat til handling, og vi har siden da været arnagerboer.

Kirsten Juni sammen med sin mand, digteren Djorn Juni, her fotograferet til en trist begivenhed, mindesamvær for journalisten Jakob Ludvigsen

Det er her, det sker

Vi fandt hurtigt ud af, at Arnager havde mere end sit ry som gammel sommerfest-by at byde på med en smuk og varieret kyststrækning og fine bademuligheder på begge sider af byen og en masse dejlige mennesker i de lidt over 80 husstande. På trods af byens lidenhed er der masser af aktiviteter året rundt, og de holdes i gang, fordi borgerne er aktive, og fordi de vil hinanden. Den aktive bestyrelse i borgerforeningen arrangerer fællesspisning hver anden mandag, bridgeturnering, øens mindste loppemarked, juletræsfest, fastelavnsfest, finde påskeharens æg, Sct. Hansbål, løbeklub, strandrensning og foredrag, og andre sørger for et madlavningshold for mænd og løbetræning for arnagerløberne. Vi har også haft yogatræning og engelskundervisning.

Nordeuropas længste træbro over havvand

Borgerne i byen har i 2011 deltaget i nogle borgermøder og de har sammen lavet en spændende udviklingsplan for byen. Fiskerne i Arnager har passet godt på deres bro gennem årene, men nu trænger den alvorligt til at blive fornyet, så en ny bro første prioritet. Arnagers identitet er tæt knyttet til træbroen og ø-havnen, som blev anlagt helt tilbage i 1884. Før fiskerikrisen sikrede den byen et eksistensgrundlag, men i dag er der ingen erhvervsaktive fiskere i Arnager. Alligevel fiskes der stadig fra havnen dagligt, for det er en særlig livsform for indbyggere i et fiskerleje, og det har udover selvforsyning af fisk på middagsbordet en uvurderlig betydning for bådejernes livskvalitet.

Nytårsforsæt

Jeg har siden 2016 virket som frivillig fundraiser for at skaffe midler til en ny bro, og vi er nu tæt på målet. Sparekassen Bornholms Fond, Brødrene E., S. & A. Larsens Legat og Bornholms Regionskommune har ydet betydelige tilskud, og en crowdfunding-kampagne har resulteret i 141.460 kroner fra borgere, foreninger og virksomheder. Vi er blevet kåret som Årets Succes af Bornholms Tidendes læsere i 2017 med en check på 10.000 kroner, så vi nu har 1.850.000 til første etape af den nye bro, som bliver en tro kopi af den gamle. Og hvis jeg kan finde den sidste million i løbet af sommeren, kan vi have en helt ny bro inden udgangen af 2018. Kan nogen mon gætte mit nytårsforsæt?
  • Kommentarer(2)//soeren.wolff.dk/#post68